Interactief


Interactief

Augmented Reality betekent toegevoegde of verrijkte realiteit. Objecten, zoals plaatjes, bewegend beeld en informatie worden met echte beelden vermengd, waardoor de werkelijkheid dus met allerlei soorten informatie wordt verrijkt. Dit kan waargenomen worden via een smartphone: een mobiele telefoon met de capaciteiten van een zakcomputer. Bij het richten van het cameraoog op een object verschijnt er relevante informatie op het beeldscherm.

Het toevoegen van beleving aan een speciale plek was het uitgangspunt bij de Layar "Langs Heilige Huisjes in Twente". Via verschillende digitale informatielagen over het camerabeeld kan men het rijke verleden ontdekken middels een spannende sage, het verhaal achter een kapelletje of historische beelden van een klooster.

Ook in de roman Hellehonden is gebruik gemaakt van Augmented Reality, maar dan in de vorm van QR-codes. QR is de afkorting van Quick Response, dat snelle reactie betekent. Een QR-code is een soort streepjescode. Door met een telefooncamera een foto te maken van een QR-code markering, krijgt men toegang tot relevante locatiegebonden online informatie.